Boja predstavlja osećaj

Naučna je činjenica da boje utiču na nas i fizički i psihološki. Boje imaju nepogrešiv uticaj na naše raspoloženje i na naše opažanje temperature i razdaljine. To kako mi vidimo boje je perceptivno iskustvo i stoga to predstavlja vrlo individualno iskustvo. Zbog toga vidimo i osećamo boje na različit način. Kada spazimo boje, u našem umu se odvija izvestan broj paralelnih reakcija i asocijacija. Ove reakcije se mogu veoma razlikovati od osobe do osobe. Čak i iskustva iz detinjstva modu podsvesno da utiču na naše opažanje boje. Boje takođe imaju intenzivan simbolički i kulturni značaj.

 Kada smo u zatvorenom prostoru, mi prirodno pretpostavljamo da je pod najtamniji element u prostoriji i da druge boje postaju progresivno svetlije dok gledamo na gore prema plafonu. Osećamo se zadovoljno i sigurno – taman pod nas podseća na čvrsto tlo na kom stojimo, dok nam svetlo obojen plafon izgleda prozračan i prostran, baš kao nebo. Zidovi nam, zauzvrat, daju osećaj sigurnosti kada su obojeni tako da se jasno opažaju.

Kada naučimo ove osnovne činjenice o prostoru i boji, mi možemo da ih koristimo takođe i na suprotan način. Na primer, ako želimo da kreiramo  prozračnu i prostranu sredinu u nekoj prostoriji, mi je celu obojimo u belu boju. Farbanje plafona, zidova i poda belom bojom naglašava nameštaj i ublažava konture prostora . To daje osećaj slobode,  nedzemaljskog i prozračnog. Uticaj nematerijalnog prostora može dalje da se pojača raznim vrstama osvetljenja.


ABC of colour selection