Izbor boja menja prostor

Tople i jarke boje stvaraju intenzivnu atmosferu, dok sjajne boje daju dodatan stepen dinamike.
Kada se dodaju tople i jarke boje, preporučljivo je da se takođe ostave i svetle i neutralne boje da bi prostor izgledao manje agresivan. Često je dovoljno staviti malo crne i bele da bi se napravio neophodan kontrast između tamne i svetle.

Izbor boja takođe znatno utiče i na veličinu, oblik i proporcionalne dimenzije prostora.

Tople boje izgledaju kao da se kreću prema oku. Kao najenergičnija, najaktivnija i najkarakterističnija od svih boja, crvena se često opaža kao najmoćnija boja. Na primer, ovaj osećaj “približavanja” toplih boja se može koristiti da bi dugačku, usku prostoriju učinili simetričnijom. Jedan ili oba krajnja zida se mogu ofarbati crvenom bojom da bi prostorija izgledala malo manje izdužena.

Horizontalne pruge na krajnjem zidu doprinose tome da uzana prostorija izgleda šira, dok vertikalne pruge doprinose tome da niska prostorija izgleda viša. Dug hodnik će izgledati kraći kada su  duge horizontalne površine isprekidane ili podeljene u delove pomoću svetlo nijansiranih oblasti ili šara različitih boja. 

Svetle i hladne boje čine prostoriju većom. Hladne boje, kao što je plava i tirkizna, dodaju razdaljinu i čine da prostorija izgleda prostranija i umirujuća.

Jarke, tamne i tople boje i velike šare čine prostoriju manjom. Visoka prostorija se može učiniti nižom tako što se plafon ofarba tamnom nijansom a zidovi svetlom bojom.ABC of colour selection